دلایل کرمو شدگی بتن و راه های جلوگیری از آن از جمله موضوعات بسیار مهم در بتن ریزی می باشد که به نوعی چالش تبدیل میشود. البته این مشکل پس از خشک و سفت شدن بتن قابل مشاهده است و پیش از آن کمتر نشانی از کرمو شدگی را پیدا خواهید کرد. یکی از نکات منفی این اتفاق ظاهر زشت و خراشیده ای است که در سطح بتن نمایان می شود. کرمو شدگی بتن دلایلی دارد و راه هایی نیز برای جلوگیری از آن وجود دارد. این مطلب سایت مقاوم سازان پایون قصد دارد تا این موضوع را مورد بررسی قرار دهد.
بتن کرمو شده در حقیقت بتنی است که پس از خشک شدن فضا و حفره هایی توخالی بر روی آن قابل مشاهده باشد. هر چند این اتفاق ممکن است در داخل بتن نیز به وقوع بپیوندد. معمولا با قالب برداری کرمو شدن بتن قابل تشخیص است اما در برخی مواقع پس از خشک شدن مشخص می شود.
شن نما شدن بتن و کرمو شدگی آن تقریبا به یک معنا می باشند. این دو کلمه هر دو به مشخص شدن درشت دانه و جداشدن بخش سطحی بتن اشاره می کند. هرچند کرمو شدن برای عمق بتن بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد و شن نما شدن برای وقوع این مشکل در سطح بتن استفاده می شود. شاید جالب باشد بدانید که نام دیگر این شرایط لانه زنبوری شدن است.
علت کرمو شدن بتن در شرایط مختلف متفاوت است اما به طور کلی نرسیدن بتن به همه قسمت ها یکی از اصلی ترین علت های کرموشدگی بتن می باشد. در ادامه برخی دیگر از دلیل وقوع این مشکل را با هم بررسی می کنیم.
استفاده کردن از بتن هایی که اسلامپ پایینی داشته و سفت هستند باعث شن نما شدن می شود. بتنی که کارایی پایینی دارد نیز باعث وقوع این شکل می شود. همچنین در شرایطی که آب بیش از اندازه به سیمان اضافه شود جدا شدگی در بتن اتفاق می افتد و ممکن است این مشکل را ایجاد کند.
ویبر زیاد بتن ممکن است باعث شود سنگریزه ها ته نشین شده و دوغاب از قالب نشتی کند. ویبره نامناسب با قطر کم نیز ممکن است تراکم بتن را دچار مشکل کند. از طرف دیگر کوتاه بودن زمان فرو رفتن ویبره نیز ممکن است باعث کرموشدن بتن گردد.
بعضی مواقع افزایش پیدا کردن ارتفاع بتن ممکن است باعث جدا شدن اجزای بتن شده و در نهایت کرمو شدگی آن را به همراه داشته باشد.
از طرف دیگر در برخی از آرماتوربندی ها شاهد نزدیکی زیاد آرماتورها به یکدیگر هستیم که با گیرافتادن شن باعث مانع در رد شدن سیمان و سنگ دانه ها شود و در نهایت بتن لانه زنبوری را بوجود بیاورد. یکی دیگر از احتمالات مناطق اتصال به تیر یا ستون می باشد که ممکن است به خوبی بتن به این نواحی نفوذ نکند. استفاده از قالب های نامناسب و دارای پستی و بلندی نیز مشکلاتی را ایجاد می کند.
سنگدانه هایی که بزرگ و درشت هستند ممکن است با ورود غیر عمدی خود به بتن در قست های پایینی باعث کرمو شدن شود. ریزدانه هایی که دانه بندی گسسته داشته و زبر می شوند ممکن است قالب را خوب پر نکنند.
اگر بتن مسافت زیادی را در قالب به شکل افقی حرکت کند، در مسیر خود ممکن است سنگدانه های درشت را ته نشین کند. این موضوع باعث می شود جداشدگی بیشتری در بتن اتفاق بیافتد. علاوه بر این درزبندی نامناسب ممکن است شیره بتن را خارج کند و باعث پدیده شن نما شدن در همان نقطه گردد.
استفاده از بتن هایی زودگیر یا افزودنی های زودگیر کننده بتن باعث می شود تا بتن در قالب زودتر سفت شده و در زمان ویبره زدن بتن متراکم می شود. این موضوع نیز باعث وقوع مشکل بتن لانه زنبوری می شود.
برخی از دلایل کرموشدگی غیر قابل اجتناب است. اما با دانستن روش هایی که می توان از این اتفاق جلوگیری کرد علاوه بر صرفه جویی در زمان، هزینه های بلند مدت نگهداری از بتن نیز کاهش می یابد. با رعایت برخی از نکات می توان تا حد زیادی از شن نما شدن بتن جلوگیری کرد. برخی از این اقدامات شامل موارد زیر است:
روش های مختلفی برای ترمیم بتن کرموشده وجود دارد به طور کلی این فرایند شامل برداشتن قسمت مشکل دار، تمیز کدن محل، استفاده کردن از مواد ترمیم بتن و عمل آوری بتن است. بهتر است برای انجام این کار مراحل زیر را انجام دهید:
در این مطلب دلایل کرمو شدگی بتن و راه های جلوگیری از آن را با هم مورد بررسی قرار دادیم. راه ای مختلفی برای ترمیم بتن کرموشده وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارد. برای انتخاب بهترین روش مناسب با شرایط بتن بهتر است از یک مشاور با تجربه کمک بگیرید. شرکت مقاوم سازان پایون به عنوان یکی از شرکت های فعال در زمینه مقاوم سازی سازه های بتنی، سالها تجربه را در رزومه کاری خود داشته و تاکنون پروژه های مختلفی را به سرانجام رسانده است. از این جهت شرکت ساختمان سازی پایون می تواند انتخابی خوب به عنوان مشاور پروژه های مقاوم سازی شما باشد.